Çocuklarda güçlü bir bağışıklık için dengeli beslenmenin önemi

Çocuklar dengeli beslenme için her öğün 4 ana besin grubundan almalıdır. Bu 4 ana besin grubu aşağıdaki gibidir:

  1. süt ve süt ürünleri
  2. et, yumurta, baklagiller gibi protein grubu
  3. sebze ve meyveler
  4. karbohidrattan zengin unlu ve nişastalı besinler

Protein grubu: Dengeli beslenmede proteine yeterince yer vermelidir. Protein hücre büyümesi ve gelişme için önemlidir. 

Kırmızı et, kümes hayvanlarının eti, balık yumurta, süt ve süt ürünleri, hayvansal proteinler, kurubaklagiller gibi bitkisel proteinlerdir. Haftada 2 gün kuru baklagiller, haftada 2 gün dana eti, kuzu eti, kuzu ciğeri gibi kırmızı et ve haftada 2 gün mevsimine uygun balık tüketimi çocukların protein ihtiyacını karşılayacaktır. 

Süt ve süt ürünleri: Bu grup kemik gelişimi için önemli olan kalsiyum içerir. Her gün çocuğa 2 su bardağı kadar süt, yoğurt, kefir, peynir verilmelidir. Yaklaşık 2 kibrit kutusu kadar peynir 1 su bardağı süte eş değerdir. Bir su bardağı süt ya da 1 kâse yoğurt yaklaşık 250 mg kalsiyum içerir. Sütü yoğurt, kefir gibi fermente edilmiş haliyle tüketmek daha sağlıklıdır. Bu şekilde çocuğun prebiyotik ihtiyacı da karşılanır. Okul öncesi çocuklar 2 kâse, okul çağında 3 kâse, ergenlikte 4 kâse yoğurt tüketimi ile günlük gerekli kalsiyum alınmış olur.

Sebze ve meyveler: Çocuklar günde 4 porsiyon meyve sebze tüketmelidir. Sebzelerin tüketimi yemek şeklinde de olabilir. Meyve ve sebzeleri kabuğu ile tüketmek vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme olacağı için daha faydalıdır.

Karbohidrat grubu: Ekmek, pilav, makarna gibi karbohidratlar enerji verir. Dengeli bir şekilde öğünlerde tüketilmelidir. Ancak ekmeğin tam buğday unundan yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Yaklaşık 1 dilim ekmek 2-3 kaşık pilav ya da makarnaya eşittir. Öğünde pilav ya da makarna olduğunda ekmek tüketilmesine gerek yoktur. Karbohidratlar aşırı tüketildiğinde kilo artışına neden olmaktadır. Bu nedenle diğer besinlere göre daha az tüketilmeli, aşırıya kaçılmamalıdır.

Vitamin ve mineraller de bağışıklık sistemimiz için önemlidir. A, B , C , D , E, K vitaminleri ve demir , çinko, selenyum gibi minareller bağışıklık sistemini güçlendirmek için gereklidir.



Kaynak: https://www.leventhastanesi.com.tr/
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi